2022-ben tizenhatodik alkalommal kerül sor hazánkban népszámlálásra. Egyedülálló módon ez az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A népszámlálásra 2022. október 1. és november 28. között kerül sor.

A népszámlálás a háztartásokkal mint a társadalom legkisebb gazdasági egységeivel, valamint a családokkal mint a személyek legszorosabb rokoni közösségeivel, továbbá a lakásokkal és lakóépületekkel kapcsolatos információk segítségével egyaránt képes minden területi szintre vonatkozóan kielégíteni a hazai és a nemzetközi adatigényeket. A területi részletezettség lehetővé teszi, hogy országos, regionális, megyei, járási és településszinten bármilyen más tetszőleges, akár a településnél kisebb területi egységekre is adatok álljanak rendelkezésre. Az adatok elősegítik a helyi társadalom összetételének, térbeli jellemzőinek jobb megismerését, megalapozzák az egyes területekre vonatkozó döntés-előkészítést, döntéshozást, valamint kutatást és elemzést egyaránt.

A népszámláláskor gyűjtendő adatokat az Európai Unió 763/2008/EK népszámlálási keretrendelete és kapcsolódó végrehajtási rendeletei részletesen rögzítik. A magyar népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, köztük a gyűjtendő adatok körét a népszámlálási törvény írja elő. A népszámlálás végrehajtásáról a Kormány 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelete (a továbbiakban: végrehajtási rendelet), valamint a Kormány 67/2021. (II. 19.) Korm. rendelete intézkedik.

A népszámlálási törvény szerint az adatszolgáltatás kötelező. Az adatszolgáltatók kötelesek a népszámlálás körébe tartozó adatokat a valóságnak megfelelően megadni.

Az adatgyűjtés a modern kor igényeinek megfelelően interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközt használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papíralapú kérdőívek nélkül.

A 2022-es magyarországi népszámlálási kérdőívet online 2022. október 1-16. között lehet kitölteni a https://nepszamlalas2022.hu vagy a https://belepes.nepszamlalas2022.hu URL címeken keresztül.

Szeptember utolsó hetében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden magyarországi háztartásba eljuttatta postai úton a népszavazásra felkérő leveleket. Ezekben található egy 12 jegyű belépési kód, melynek megadása szükséges a kérdőív kitöltéséhez. Aki nem tud hozzáférni a postai úton kapott felkérőlevélhez, az ügyfélkapun keresztül tud új belépési kódot igényelni. A kérdések megválaszolása után a kitöltő visszaigazolást kap a sikeres adatszolgáltatásról. A visszaigazolást célszerű elmenteni, vagy lefényképezni, ugyanis ezzel tudja a kitöltő igazolni, hogy teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét.

A népszavazáson a részvétel kötelező. Azokat a háztartásokat ahonnan október 16-ig nem érkezik be a kérdőív online formában, október 17. és november 20. között számlálóbiztos keresi fel.

Bővebb infromáció a kapcsolat@nepszamlalas2022.hu e-mail címen kérhető, vagy a nepszamlalas2022.hu weboldalon található.

Forrás: KSH