Tádzsikisztán

Államforma: elnöki köztársaság
Elhelyezkedés: Közép-Ázsia
Terület: 143 100 km2
Lakóság száma: 8 686 000 (2016-os adat)
Főváros: Dusanbe
Elnök: RAHMON Emomali
Miniszterelnök: RASZULZODA Kohir
Külügyminiszter: ASZLOV Szirodzsidin

Diplomáciai kapcsolatok

A Magyar Köztársaság a FÁK-tagországok elismeréséről 1991. december 26-án hozott kormánynyilatkozat alapján ismerte el a Tadzsik Köztársaságot. Országaink között 1992. július 2-án létesültek diplomáciai kapcsolatok.

Nagykövetségünk asztanai székhellyel látja el Magyarország képviseletét Tádzsikisztánban. Az utóbbi időszakban a magyar-tádzsik kétoldalú kapcsolatok fejlődése újabb, jelentős lendületet kapott.

A közelmúltban megvalósult legfontosabb események:

• 2011. június 10-11.: Rahmon Emomali tádzsik elnök hivatalos magyarországi látogatása. A tádzsik elnök látogatása alkalmával sor került a kétoldalú kormányközi beruházás-védelmi megállapodás parafálására. Aláírásra kerültek a külügyminisztériumok közötti, valamint a mezőgazdasági és az egészségügyi együttműködéssel kapcsolatos tárcaközi megállapodások, továbbá a két ország Olimpiai Bizottsága közötti együttműködési megállapodás.

• 2016. március 9.: Baranyi András Tádzsikisztánba akkreditált asztanai székhelyű nagykövet átadta megbízólevelét Rahmon Emomali tádzsik államfőnek. A dusanbei látogatás alkalmával megbeszélést folytatott a tádzsik Külügy-,  a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi, a Munkaügyi-, Szociális-, és Migrációs, valamint az Energia és Vízügyi Minisztérium, továbbá a nemzetbiztonsági szolgálat vezetőivel.

• 2016. november 28-29.: Áder János köztársasági elnök úr meghívására a Vízügyi Elnöki Testület (VET) tagjaként Rahmon Emomali tádzsik elnök részt vett a II. Budapesti Víz Világtalálkozón. Tádzsikisztán államfőjét a külügyminiszter mellett az ipari és új technológiai tárca vezetője, a legfőbb ügyész, valamint a befektetésekkel és az állami vagyon kezelésével foglalkozó állami hivatal vezetője is elkísérte Budapestre.

• A Budapesti Víz Világtalálkozó margóján magyar-tádzsik politikai konzultációkra is sor került a két ország külügyminisztereinek vezetésével. Szijjártó Péter és Aszlov Szirodzsidin egyetértettek a kétoldalú együttműködés élénkítésének fontosságában és aláírták a két minisztérium közötti, a 2017-2021 időszakra vonatkozó együttműködési programot. 

• 2017. február 1-3. között Dusanbéban tárgyalt Baranyi András nagykövet. A misszióvezető találkozott Aszlov Szirodzsidin tádzsik külügyminiszterrel, Ibrohim Azim miniszterelnök-helyettessel és Szolehzoda Asurboj elnöki tanácsadóval. A tárgyalásokon értékelték a Budapesti Víz Világtalálkozó eredményeit, valamint a továbblépési lehetőségeket, továbbá a két ország gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatainak perspektíváit.

• Magas magyar állami kitüntetésben – Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) – részesült Karimova Mavljuda asszony, a Richter Gedeon Nyrt. tádzsikisztáni képviseletének vezetője. A kitüntetést Baranyi András nagykövet adta át dusanbei látogatása során.