Kazahsztán

Államforma: elnöki köztársaság
Elhelyezkedés: Közép-Ázsia
Terület:  2 724 900 km2
Népesség: 17 926 500 (2017-es adat)
Főváros: Nur-Sultan (Asztana)
Elnök: Kaszim-Zsomart Tokajev 
 

Tiszteletbeli konzulátusok:

  • Atirau: Mahambet u 110A., tel: 8 7122 994 104
  • Aktobe: Bogenbaj Batir u. 2., tel: 8 7132 723 090
  • Simkent: Madeli Kozsa u. 48., tel: 8 7252 962 314
  • Almati: Kurmangazi utca 93. (Gararin utca sarok), 2. szint., tel: 8 7272 440 000 (1133 mell.)


Diplomáciai kapcsolatok

Magyarország és Kazahsztán stratégiai partnerek, kétoldalú kapcsolataink igen intenzíven alakulnak. Kazahsztán megbízható partnerünk, politikai kapcsolataink kiemelkedően jók.
Nagykövetségünk Magyarország kulturális és tudományos jelenlétét is erősíti Kazahsztánban, továbbformálva ezzel a hazánkról már meglévő kedvező országképet, valamint megfelelő hátteret biztosítva a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez a kazah véleményformáló politikai és értelmiségi körökben. Kapcsolataink a kultúra és a tudomány terén kiemelkedően élénkek: nagykövetségünk az utóbbi években több kiállítást és tudományos tanácskozást szervezett. Emellett hagyományosan fontos feladatnak tekintjük a magyar és a kazah intézmények közötti tudományos és kulturális együttműködés erősítését, a kapcsolatok kialakításában való közreműködést.
Kétoldalú látogatások kezdeményezésével és lebonyolításával, magyarországi cégek számára helyi partnerek felkutatásával és találkozók szervezésével, valamint esetenként a tárgyalásokon történő részvétellel, kulturális és tudományos rendezvények szervezésével járultunk hozzá a bilaterális kapcsolatok fejlesztéséhez, az adott relációkkal kapcsolatban megfogalmazott célkitűzések megvalósításához.
A kazah kormány határozata alapján 2017. január 1-től a magyar állampolgárok részére vízummentességet vezettek be 30 naptári napot meg nem haladó beutazásra.
Az elmúlt időszak kiemelkedő eseményei a kétoldalú kapcsolatok terén:

• 2015. február Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos látogatást tett a Kazah Köztársaságban. Tárgyalásokat folytatott Karim Maszimov kormányfővel, Kaszim-Zsomart Tokajevvel, a kazah törvényhozás felsőházának (Szenátus) elnökével, Dariga Nazarbajevával, a parlament alsóházának (Mazsilisz) elnökhelyettesével, a Nazarbajev Alapítvány elnökével, Jerlan Idriszov külügyminiszterrel, Aszet Iszekesev befektetési és fejlesztési miniszterrel, Jerbolat Doszajev nemzetgazdasági miniszterrel, valamint Aszkar Maminnal, a Kazah Államvasutak elnökével. A két külügyminiszter aláírta a két ország külügyi tárcáinak 2015-2016-ra szóló munkatervét.

• 2015. március 31. és április 2. között Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tett Asztanában. A Kazahsztánba érkező küldöttség tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Polt Péter legfőbb ügyész is. Miniszterelnök úr a látogatás során négyszemközti és plenáris tárgyalásokat is folytatott Nurszultán Nazarbajev elnökkel, valamint Karim Maszimov miniszterelnökkel.

• 2015. október 28.: Baranyi András nagykövet átadta megbízólevelét Nurszultán Nazarbajev kazah elnöknek.

• 2015. december 2-5.: Mátrai Márta háznagy asszony vezetésével magyar parlamenti delegáció vett részt a Türk Nyelveket Beszélő Országok Parlamenti Közgyűlése (TürkPA) 6. Plenáris Ülésszakán Asztanában. A TürkPA tevékenységében megfigyelői státusszal részt vevő Országgyűlés küldöttsége kétoldalú megbeszéléseket is folytatott a kazah parlament alsóházának elnökével Kabibulla Dzsakupovval, a kirgiz parlament elnökével Aszilbek Zseenbekovval valamint a török és azeri delegációk vezetőivel.

• 2015. december 7.: A bécsi EBESZ Miniszteri Tanácsülés margóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú megbeszélést folytatott Jerlan Idriszov kazah külügyminiszterrel.

• 2015. december 11: Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajztudományi Intézetének munkatársa, keletkutató etnológus, aki kazah nyelven tartott előadást Vámbéry Árminról, bemutatta a neves magyar tudós közép-ázsiai utazását felidéző dokumentumfilmjét a Gumiljov Eurázsiai Egyetemen.

• 2016. február 4.: Nagykövetségünknek a Nemzetközi Türk Akadémiával való együttműködésének keretében, jeles kazah turkológusok részvételével tudományos tanácskozást szerveztünk a magyar keletkutatásról. A rendezvényen mutatták be az Akadémia három, frissen megjelent magyar vonatkozású könyvét is, köztük a „Magyar mondák és népmesék” c. kötetet, amely a közös motívumokat is tartalmazó mesékből összeállított, első alkalommal közvetlenül magyarról kazahra átültetett válogatás.

• 2016. március 17.: Kétoldalú kulturális kapcsolataink kiemelkedő állomását jelentette a Kazah Állami Nemzeti Múzeumban nagy érdeklődés mellett megnyílt reprezentatív kiállítás. A KOGART Művészeti Alapítvány gyűjteményéből válogatott „Magyar Művészek Történetei” című képzőművészeti tárlat volt az első Kazahsztánban, amely mélyebb betekintést adott a mai magyar képzőművészetbe. 

• 2016. március 31.: A washingtoni atomcsúcs margóján Nurszultán Nazarbajev elnök kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

• 2016. március 31.: Asztanában a kazah mezőgazdasági minisztériumban ünnepélyes sajtóesemény keretében jelentette be Aszilzsan Mamitbekov kazah mezőgazdasági miniszter, valamint az EXIMBANK és a KazAgro Holding képviselői hogy a magyar-kazah befektetési alap megkezdte működését.

• 2016. április 19.: Asztanában megnyílt az „Emlék-képek – Feledhetetlen XX. századi élettörténetek” című Holokauszt kiállítás, amelyet nagykövetségünk rendezett a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Kazah Nemzeti Múzeumban.

• 2016. április 19-20.: Csutora Zsolt keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár asztanai konzultációi.

• 2016. április 20.: Aktobéban megnyílt Magyarország második kazahsztáni tiszteletbeli konzulátusa.

• 2016. április 21-24: Az asztanai KAZGUU jogi egyetemen dr. Hamza Gábor professzor, alkotmányjogász előadást tartott az új magyar alaptörvényről, valamint az angolszász és a kontinentális jog összehasonlításáról.

• 2016. október 16-19. között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 50 fős hivatalos delegáció, továbbá mintegy 30 magyar cég képviselőinek kíséretében Kazahsztánba látogatott. 2016. október 17-én Asztanában üzleti fórumra, majd a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 5. ülésére, valamint a kétoldalú Stratégiai Tanács alakuló ülésére is sor került. Varga Mihály miniszter urat fogadta Bakitzsan Szagintajev miniszterelnök, valamint egy sor további kétoldalú találkozó is megvalósult.

• 2016. november 24-én Budapesten tárgyalt Berik Kamalijev befektetési és fejlesztési miniszter-helyettes, aki a légügyi hatóságok közötti együttműködésről szóló megállapodást írt alá NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával Tasó Lászlóval. A megállapodás alapján lehetőség nyílt a Budapest és Asztana közötti közvetlen légi járat beindítására.

• 2016. december 8.: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri Tanácsának hamburgi ülése margóján külön megbeszélést folytatott Jerlan Idriszov kazah külügyminiszterrel.

• Asztanában és Almatiban tárgyalt 2016. december 8. és 14. között Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese és az általa vezetett háromtagú küldöttség.

• 2017. január 27-29. között Kazahsztánban tartózkodott Dr. Mikola István államtitkár. Látogatása során megnyitotta az Almatiban megrendezésre került „XX. századi élettörténetek” című holokauszt kiállítást, felavatta a simkenti magyar tiszteletbeli konzulátust, tárgyalt Bauirzsan Bajbek almati főpolgármesterrel, Zsanszeit Tujmebajev dél-kazahsztáni kormányzóval, találkozott és megbeszélést folytatott a kazahsztáni pravoszláv egyház és a katolikus egyház vezetőivel, valamint az almati főrabbival.

• 2017. január 31-én Budapesten a KKM-ben tárgyalt Anarbek Karasev, a kazah külügyi tárca ügyvezető államtitkára. A Balogh Csaba közigazgatási államtitkárral folytatott megbeszélések keretében a személyzeti munkával kapcsolatos tapasztalatokról, a külképviseleti vezetői karról, és teljesítményének értékeléséről esett szó.

• A 2017-es év legnagyobb horderejű eseménye a június 10-én megnyíló Expo 2017 szak-világkiállítás. Magyarország az elsők közt írta alá a részvételünkről szóló megállapodást 2016 februárjában, valamint a nemzeti pavilon jelképes átadásáról szóló dokumentumot.

• A két ország között fennálló oktatási megállapodás értelmében 2017 szeptemberétől a Magyarországon tanuló kazah hallgatók keretszáma várhatóan 200 főre emelkedik. A pályázati anyagok elektronikus befogadását a Stipendium Hungaricum program lebonyolításával megbízott Tempus Közalapítvány végzi.